Genç Bakış köşemizin bu haftaki konuğu Farabi Anadolu Lisesi öğrencilerinden Beyza Şişman. Şişman ile bir taraftan katıldığı Model Birleşmiş Milletler Konferansını konuşurken diğer taraftan gençlerin gözünden Düzce'nin sorunlarını konuştuk.
Gazete burasıdüzce: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Beyza Şişman: Ben Beyza. Farabi Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisiyim.
MBM'de Amerikan Delegesiyim. Bu konferansta her ülke başka ülkeyi temsil eder.
“GURUR DUYUYORUZ”
Bu konferansa nasıl başlama kararı aldınız?
Okul Müdürümüz Dursun Ali Yavuzyiğit, bu konferansa katılmamızı sağlayan kişilerden biri. Başlama hikayem ise, Müdürümüz ve öğretmenlerimizin seçtiği 14 öğrencinin içinde Ben de bulundum. Seçilen öğrenciler bazı özelliklere göre seçildiler.
Beni ise Eğitim Komitesi pozisyonuna uygun gördüler ve böylelikle 3. Model Birleşmiş Milletler Konferansına katılmış oldum.
Üç seneden bu yana yapılan bu konferansta 3. yılımızı da tamamladık.
Okulumuz Düzce'nin en sosyal okullarından biri ve biz bu durumdan fazlasıyla gurur duyuyoruz.
“KENDİ ÜLKELERİNİ DEĞİL,
BAŞKA ÜLKEYİ TEMSİL EDİYORLAR”
Peki, nedir Model Birleşmiş Milletler Konferansının amacı?
Model Birleşmiş Milletler (MBM) konferansı dünyanın dört bir yanında, ortaokul, lise ve üniversitelerde, ders dışı aktivite olarak uygulanan, danışmanlar eşliğinde öğrenciler tarafından düzenlenen, yürütülen ve sonuçlandırılan, katılımcıların Birleşmiş Milletler (BM) delegesi rolünü üstlendiği ve bu kapsamda kendi ülkeleri dışındaki ülkeleri araştırıp temsil ederek, çeşitli BM komitelerinde dünya problemlerini tartışıp, çözüm önerileri ürettikleri bir tür konferanstır.
Katılımcılarının, dünya konuları ve uluslararası ilişkiler hakkında bilgilenip, global düşünmeyi öğrendikleri MBM konferansları, katılımcılara üç gün içerisinde konferans veriyor.
“KONFERANSA KATILANLAR
KENDİLERİNİ GELİŞTİRİYOR”
Konferansta toplum önünde konuşabilme, fikirlerini ve düşüncelerini rahatça ifade edebilme, modern tartışma kültürü becerilerini geliştirme, başkalarının fikirlerine saygı duymayı öğrenme, karşı tarafı ikna edebilme, faydacı düşünebilme, günümüz dünyasında başarılı olabilmek için gereken iletişim yeteneklerini ve takım olarak hareket edebilme becerilerini geliştiriyor.
Bunlarda katılımcılara çok büyük fayda sağlamakta ve kişisel gelişimlerini desteklemekte. Bu da katılımcıların kendilerini geliştirmelerini sağlıyor.
“SOSYAL OLMAYA ÇALIŞILMALI..”
Bir öğrenci olarak okulunuzu ve diğer okulları nasıl buluyorsunuz, yeterli mi?
Okulum olan Farabi Anadolu Lisesi öğrencisi olarak okulumu Düzce'de ki en sosyal okul olarak görüyorum. Düzce'de ki diğer liselerin pek sosyal olduğunu düşünmüyorum.
Misal Düzce Güzel Sanatlar Lisesi yetenekli öğrenciler orada ama yılsonu sergili hariç başka bir faaliyetleri yok. Her lise biraz daha sosyal olmaya çalışırsa eğitim seviyesi de yükselir bence.
“AÇILAN KURSLARA YETERİ KADAR İLGİ YOK!”
Düzce hakkında neler düşünüyorsunuz?
Düzce bence tamamı ile yenileşme gerektiren bir şehir. Doğal güzellikleri olduğu halde bunu kullanmayan bir şehir. Özellikle insanlar kendi ilgi alanlarını geliştiremiyor çünkü geliştirecek alan yok olanlar ise çok kısıtlı. Açılan kurslar yeterli olmuyor bence. Açılan kurslara da yeteri kadar ilgi yok. İnsanların Düzce hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Küçük kapsamlı konferanslar düzenlenirse bu sorunları biraz olsun azalacağından eminim.
Konferans içeriği ise insanlarda merak uyandıracak, ilgilerini çekecek şekilde olmalıdır. Ben ve arkadaşlarım da Düzce'nin bilinçlenmesi ve gelişmesi adına küçük kapsamlı konferanslar düşünüyoruz.
Düzce'deki Lise ve Üniversite öğrencilerimiz küçük kapsamlı toplantı veya etkinlik yaparsa Düzce öğrenciler için daha yaşanabilir hale gelir.
Yorum Yap