DÜZCE DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEHRİ!

Düzce Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Berk Bağırgan, “Düzcenin dünyanın en güzel şehri ve Düzce Üniversitesinin de dünyanın en güzel üniversitesi olduğunu düşünüyorum” diyor.

DÜZCE DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEHRİ!
13.02.2015 - 15:33

   Bu hafta Genç Bakış köşemize Berk Bağırgan konuk oldu. Buraya Çanakkale'den gelen Berk, Düzce'nin dünyanın en güzel şehri olduğunu söylüyor.

   Berk Bağırgan, Düzce Üniversitesi'nde Orman Mühendisliği okuyor. Aynı zamanda Düzce Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi'nin başkanlığını yapan Berk, “Dışarıdan Düzce'ye gelen öğrencilerin en büyük sorunu barınma!” diyor ve özel yurtların bu konuda bir birlik oluşturması gerektiğini belirtiyor.

   İşte Berk Bağırgan ile gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbetimiz…

   Öncelikle sizi tanıyalım?

   Adım Berk Bağırgan, Düzce Üniversitesi Orman Mühendisliği öğrencisiyim. Buraya Çanakkale'den geldim. Üç senedir Düzce'deyim. Düzce Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanıyım.

ÇANAKKALELİ OLMAM

ÇOK ELEŞTİRİLDİ!

   Gençlik Meclisi ile tanışıklığınız ne zaman başladı?

   Gençlik Meclisi'yle bundan üç sene önce tanıştım. Bunun öncesinde Düzce Üniversitesi'nde Kariyer Topluluğu'nu kurmuştum. Bir arkadaşım böyle bir oluşum olduğundan bahsetti. Ben de bu şekilde dahil oldum.

   Yanlış hatırlamıyorsam bundan beş yıl önce Düzce Gençlik Meclisi, Türkiye'nin en iyi Gençlik Meclisi seçildi. Sonradan Gençlik Meclisi'nin yönetimi değişti, bu sırada ben Başkan Yardımcısı oldum. Çanakkaleli olduğum için Başkan Yardımcısı olmam çok eleştirildi. Fakat ben beş yıl boyunca bu şehrin ekmeğini yiyeceğim, bu şehrin esnafına para kazandıracağım ve bu şehrin insanıyla irtibatta olacağım için bu şehre bir şeyler bırakmam gerektiğini düşündüm.

BU ŞEHİR GENÇLİĞİNE

ÖNEM VERMEK ZORUNDA!

   Gençlik Meclisi olarak neyi amaçlıyorsunuz?

   Düzce çok zor günler geçirmiş. Deprem sonrasında neredeyse taş üstünde taş kalmamış. Bunun etkilerini hala insanlar üzerinde görebiliyoruz. Bu sebeple akli dengesini yitiren insanlar var. Tüm bunlardan dolayı bu şehir gençliğine önem vermek zorunda! Gençlik Meclisi olarak 15 ile 35 yaş arasındaki bu gençlerin geleceğine katkı sunmayı, onları kötü alışkanlıklardan korumayı ve geleceklerine fayda sağlayacak eğitimler vermeyi amaçlıyoruz.

   Sizce Düzce'deki gençlerin en büyük sorunu nedir?

   Şu an Düzce'deki gençlerinin en büyük sorunu Bonzai! Fakat aslında bu bir alt sorun, Düzce'deki gençlerin asıl problemi ailelerinin ve çevrenin ilgisizliği! Bir genç yeterince ilgi ve şefkat görmediği zaman ve uğraşacak bir şey bulamadığı zaman sigara, alkol ve uyuşturucu madde gibi şeylere yöneliyor. Bununla ilgili Gençlik Hareketi ve Dayanışma Derneği ile birlikte bir proje başlattık. Önümüzdeki günlerde bu projeyi gerçekleştireceğiz.

   Bu konuda ilgili kuruluşlar gerekeni yapıyor mu?

   Gençlik Hareketi ve Dayanışma Derneği bu konuda bir adım attı. Kaynaşlı'da yine bir gençlik derneği çalışmalar yaptı. Bunun dışında henüz başka bir çalışmaya rastlamadım. Bu konuda yapılan çalışmaları yeterli bulmuyorum. Zaten yeterli olsa, özellikle son zamanlarda gazetelerde Bonzai krizine giren gençlerin haberlerini okumazdık.

ÖĞRENCİ DÜZCE'Yİ KAZANDIKTAN SONRA ‘EYVAH!’ DİYOR!

   Düzce halkıyla öğrenciler arasında bir kopukluk olduğu söyleniyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

   Ben buraya bir üniversite öğrencisi olarak geldiğim zaman Düzce halkıyla hiçbir problem yaşamadım. Halka nasıl yaklaşılacağını bilirseniz iyi tepki alıyorsunuz. Düzce Üniversite'sinde, Düzce halkının öğrenciyi sevmediğine dair bir algı var. Fakat öğrencinin de bu konuda bir çabası yok. Ben bu sorunda iki tarafın da payı olduğunu düşünüyorum.

   Düzce Üniversitesi çok büyük bir üniversite, dünyanın en güzel üniversitesi! Öğrenci Düzce'yi kazandıktan sonra “Eyvah!” diyor. Ama eğer burayı kazandıysan burayı seveceksin, burayı sevmezsen burası sana bir cehennem olur. Ben Düzce'yi sevdim, burası benim için bir cennet oldu. Düzce Üniversitesi'ndeki öğrenciler genel olarak hiçbir oluşuma katılmadıkları ve hiçbir sosyal sorumluluk almadıkları için Düzce'nin sıkıcı olduğunu düşünüyor.

   Yaptığımız etkinliklerde de Düzce Üniversitesi öğrencilerinin çok pasif olduklarını görüyoruz. Örneğin bir konferans düzenliyoruz, 600 kişilik salona ancak 150 kişi geliyor. 

ÖĞRENCİLERİN EN BÜYÜK SORUNU BARINMA!

   Dışarıdan Düzce'ye gelen öğrencilerin sorunları nelerdir?

   Dışarıdan Düzce'ye gelen öğrencilerin en büyük sorunu barınma! Biz aynı zamanda yazın yurt tanıtım işleri de yapıyoruz. Düzce'de KYK Yurdu açıldı ve hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak denildi. Ama bu sene çok kopukluk yaşandı. Yurt kayıtlarında 750'nci sıradaki yedeğe bile kayıt için beklemesi söylenilmiş. Kontenjan belli, alınacak kişi sayısı belli! 750'nci yedeğe sıra gelmesi imkansız! Bu halde öğrencileri bekletiyorlar. İnsanlar da bir umuda kapılıp bekliyorlar.

   Özel yurtların bu konuda Düzce'de bir birlik oluşturması lazım! Çünkü Düzce'deki özel yurtlar çok pahalı! Üniversite olsun, Belediye olsun, Valilik olsun ilgili kuruluşların Düzce'deki barınma sorununa bir çözüm getirmesi gerektiğini düşünüyorum.

   Çanakkale'yle Düzce'yi karşılaştırdığımızda Düzce'nin artı ve eksi yönleri nelerdir?

   Düzce'nin çok artısı var. Mesela Düzce'de şehirden sıkıldığında gidip kafa dinleyebileceğin, temiz hava alabileceğin çok yer var. Doğal güzellikler açısından Çanakkale'yle karşılaştırılamaz. Sosyal mekanlar açısından baktığımızda Çanakkale daha önde ama Düzce Üniversitesi henüz çok yeni bir üniversite.  Öğrenci geldikçe de bu tür konularda Düzce'nin gelişeceğini düşünüyorum. Hatta çok yakında Düzce Üniversitesi parmakla sayılabilecek üniversiteler arasına girecek!

SAAT 21.30’DAN

SONRA SOKAKLAR

BOMBOŞ..

   Üniversite öğrencileri güvenlik açısından kendilerini tehdit altında hissediyor mu?

   Evet, kendilerini tehdit altında hissediyorlar. Emniyet mensuplarımız bu konuda biraz yetersiz kalıyorlar. Düzce çok sakin bir şehir ve Düzce halkı da pek kabuğundan çıkamamış. Saat     21:30, ondan sonra sokaklar bomboş! Örneğin Çanakkale'de, gece 2'de bile insanlar ellerini kollarını sallayarak gezebiliyorlar. Ama Düzce'de bunu yapamazsınız! Benim başıma gelmedi fakat arkadaşlarımın akşam vakti önlerinin kesilip, para istendiğini, sigara istendiğini, tartaklandığını çok duydum. Bu tür olaylar özellikle ara sokaklarda çok yaşanıyor.

   Gençlik Meclisi olarak bu konuyu İl Emniyet Müdürlüğü'ne taşımıştık. Bize Düzce'nin çok huzurlu bir şehir olduğu ve üniversite öğrencisi olarak çok geçe kalmamamız gerektiği söylendi. Bu açıdan olumlu bir tepki alamadık.

   Son zamanlarda Düzce'nin gündeminde hava kirliliği var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

   Bazı zamanlar Düzce'de göz gözü görmüyor, havayı içinize çektiğinizde bir kömür tadı alıyorsunuz. Ama bu konuda yürüyüşler ve çeşitli etkinlikler yapıldı. Ben yetkililerin bu konuya duyarsız kalacağını düşünmüyorum.

BİZLERE GÜVENSİNLER

   Son olarak okurlarımıza mesajınız nedir?

   Öncelikle Gençlik Meclisi olarak, lisede okuyan gençlerimize üniversite gezileri düzenleyeceğiz. Aynı zamanda “Yarının Gençleri, Bugünün Çocuklarıdır!” sloganı altında bir kitap kampanyamız olacak. Yaptığımız bu tür etkinlik ve organizasyonlarda esnafımız, kapılarını çaldığımız zaman maddi ya da manevi desteklerini bizden esirgemesinler. Bizlere güvensinler.

   Bir üniversite öğrencisi olarak da, Düzce'nin dünyanın en güzel şehri ve Düzce Üniversitesi'nin de dünyanın en güzel üniversitesi olduğunu düşünüyorum. Buraya okumak için gelen arkadaşlarımızı Düzce halkı kendi çocukları gibi benimserse, Düzce'nin on yıl içerisinde çok daha iyi bir konuma geleceğine inanıyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Burası Düzce Gazetesi (www.burasiduzce.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.