TÜYSÜZ’DEN DE CEVAP GELDİ

  • 14.04.2023

   Düzce’nin Hava Kirliliğine yönelik ikinci yanıt İYİ Parti Düzce Milletvekili Adayı Sayın Aslıhan Tüysüz’den geldi.

   Size göre; Düzce’nin hava kirliliğinin coğrafik olarak çanak tipinde olmasının dışında en önemli nedenleri nelerdir?

   Doğu -Batı yönündeki en önemli ulaşım yolları D100 ve Otobanın Düzce ovamızdan iki ayrı hat halinde geçmesi yoğun olarak egzoz gazına maruz kalmamıza sebep olmaktadır.

   Sanayi kuruluşlarında doğalgaza geçişin tamamlanmamış olması ve baca filtrelerinin yetersizliği ve kontrol eksikliği, köylere henüz doğalgaz altyapısının ulaşmamasına bağlı olarak katı yakıt kullanımının devam etmesi, dağınık yerleşme ve toplu taşımanın verimsiz kullanılmasına bağlı olarak özel araç kullanımının yaygınlığı egzoz gazı yoğunluğunu artırmaktadır.

   Geçmişte Yeşil Düzce olarak nam salmış şehir merkezimizde yeşile hasret kalmış durumdayız. Şehir merkezinde hava kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olabilecek ağaç türlerinin tespiti ve bunların yoğunlukla yer aldığı park ve bahçelerin hemen hemen her mahalleye yapılması yeşile yeniden kavuşmamızı sağlayacaktır.

   1999 sonrası yapılaşma ile Resmi Kurumların herbirinin birbirine uzak şehrin farklı yerlerine inşa edilmesi hem vatandaşımızın kısa sürede bitirebileceği işlerinin uzamasına neden oldu hem de zamanı verimli kullanabilmek için özel araçları ile trafiğe çıkmalarına ve egzos salınımının artmasına neden oldu. Resmi kurumlar kampüs halinde yerleşmiş olsaydı hem vatandaşımızın işi kolaylaşır hem de araç kullanımı azaltılmış olurdu.

   Size göre; neden yıllardır Düzce hava kirliliğinde ilk 10 kent içinde yer almaktadır?

   Yerel Yönetimlerin, kamunun ve Vekillerimizin konuyu yüzeysel olarak ele almaları , kök -neden analizleri ile halkımızı da bilinçlendirerek ortak akla hitap eden çözümcü yaklaşımlarla uzun vadeli çalışmaların yapılmaması önemli bir nedendir.

   1999 depremi sonrası bir fırsat olarak değerlendirilmesi gereken hava sirkülasyonuna uygun şehir planlamasının yapılmamış olması da önemlidir.

   Size göre; Düzce’de hava kirliliğini engellemek için alınacak en temel önlemler nelerdir?

  Merkez dışında mücavir alanlar ve köylerimizde bulunan konut ve işyerlerinde doğalgaz kullanımı yeterli değil. Kamu kurum ve yetkilileri doğalgaz şirketleri ile yaptıkları anlaşmalarda Düzce, Iğdır gibi coğrafi yapısına bağlı olarak hava sirkülasyonunun yetersiz olduğu yerlerde özel maddeler koyarak kırsal alanlarda da doğalgaz kullanımını sağlamalılardır.

   1999 Depremleri sonrasında Kalıcı Konutlar örneğinde de gördüğümüz gibi yamaçlara kurulan yerleşim alanlarında hava kirliliği daha az, bunun nedeni kirli havanın ovaya çökmesi temiz havanın yamaçlarda kalmasıdır. Bu örnekten yola çıkarak ova köylerimiz ve merkezdeki yapılaşmanın yamaçlara doğru çekilmesinin çeşitli yollarla teşvik edilmesi gerekmektedir.

   Toplu taşıma sisteminin düzenlenmesi, halkımızın bilinçlendirilerek ve çeşitli teşviklerle toplu taşımaya yönlendirilmesi temel önlemlerdendir.

   Size göre; Düzce’de hava kirliliğine karşı girişimde bulunacak en önemli taraf veya taraflar kimlerdir?

   Öncelikle Düzce de yaşayan bizler olayın bilincinde olmalıyız. Astımdan KOAH a kadar geniş yelpazede yaşadığımız solunum yolu rahatsızlıklarının temel nedenlerinden birinin hava kirliliği olduğunu bilmeliyiz. Sorunun çözülmesi için yerel yönetime kamuya ve vekillerimize karşı talepkar olmalı ve baskıda bulunmalıyız.

   Seçim çalışmalarınız sırasında Düzce’nin hava kirliliğine ilişkin konuşmalarınız oluyor mu?

   Burada yaşayan bir birey olarak kendim nasıl hava kirliliğinden etkileniyor ve sevdiklerim için endişeleniyorsam hemşehrilerim için de aynı kaygıları taşıyor ve temiz hava solumaları için hava kirliliği sorunumuzu dile getiriyorum.

   Önceki dönemde milletvekili idiyseniz, hava kirliliğini meclise taşıdınız mı ve sorunu takip ettiniz mi?

   Milletvekilliği geçmişim yoktur. Şu an Millet İttifakı 2.sıra milletvekili adayıyım, seçilsem de seçilmesem de bu sorun hepimizin sorunudur ve ivedilikle çözümü için elimden gelen desteği vermeye hazırım.

   Sizce; halk hava kirliliği sorununu biliyor mu? Hava kirliliği açısından yeterli düzeyde duyarlı mı?

   Halkımız konunun farkında ve şikayetçi, bununla birlikte ne yazık ki çözüm noktasında gerekli sorumluluğu üzerine almamakta. Kişisel önleyici tedbirleri almadığı gibi STK lar ile ortak mücadele zemini oluşturmamakta, çözümün bir parçası olmaya gayet etmemektedir. Bu da STK ları zayıf düşürmekte ve yaptırım etkilerini zayıflatmaktadır.

   Düzce gibi çanak yapılı ve hava kirliliği için dezavantajlı bir bölgede toz üreten fabrikaların kurulma ve çalışmaları için görüşünüz nedir?

   Ovamızın coğrafi yapısına nedeniyle hava sirkülasyonu yetersiz olduğundan özellikle ova tabanında partikül madde salınımı olabilecek sanayi tesislerinin kuruluşuna izin verilmemelidir. Mevcut olanlarında baca filtresi takmaları zorunlu tutulmalı ve işlerlikleri ilgili kurumlar tarafından sık ve etkin kontrol edilmelidir. Çünkü bu mikroskobik partiküller hem soluduğumuz havanın kalitesini olumsuz etkilemekte hem de toprak yüzeyinde yoğunlaşarak yer altı kirliliğine neden olmakta ve içme suyu ve tarım toprağının kalitesini düşürmektedir.

   Sizce Düzce’nin temiz enerji üretimi için uygun kaynakları var mıdır?

   Yamaçlar ve ova arasındaki hava akımı, boğaz geçişinde güçlenen hava akımları rüzgar enerjisinde değerlendirilebilir. Yeraltı sıcak sularının seracılıkta örtü altı sıcaklık sağlamada kullanılabilir. Her şeyden önemlisi ülke olarak güneş enerjisini daha yaygın kullanmalıyız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretilmesi için gerekli teşvikler sağlanmalı ve bireysel kurulumlarda vergi alınmamak ya da düşük vergi alınarak teşvik edilmelidir.

   Aslıhan Akbal Tüysüz

   Millet İttifakı 2. Sıra Milletvekili Adayı

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Burası Düzce Gazetesi (www.burasiduzce.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.