- 31.01.2023
- (1)
Şehirler kimlikleri ile var olurlar, kimliklerde tarihsel öznelerin bir araya gelmesi ile oluşur. Şehrin bir kimlik meydana getirmesi uzun yıllar alır. Düzce’mizin makus talihinden midir, zamanın bürokrasisindeki memleket şuurunun zayıflığından mıdır anlamadığım Düzce Lisesi ismi özelinde, çok garip olaylar gerçekleşti.
Değerli okuyucular içinde bulunduğumuz memleket dedelerimizin, babalarımızın emaneti olduğu kadar bizim de çocuklarımıza ve torunlarımıza aktardığımız koruyup kolladığımız değerler manzumesidir. Ben Düzce Lisesi’ni de bu kabil de değerlendiriyorum.
Şahsımın da mezunu olduğu Düzce Lisesi’nin isminin değişmesini tarihsel bağlarının koparılması ve hatırasızlaştırmak olarak anlamıyorum. Bakınız Düzce Lisesi onbinlerce Düzceli insanın yetişmesine sebep olmuş, milyonlarca hatıra büyütmüş bu memleketin en önemli kültür varlığıdır. Bu varlığı muhafaza edip yüzyıllarca yaşayacak bir iklime katmak yerine ismini değiştirmek bu şehri tarihsizleştirmektir, ruhsuzlaştırmaktır. Her yıl yüzlerce okulun ülkemize kazandırıldığı bir atılım devrinde yeni bir eser ortaya koyup onun ismini 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi yapmak ve bu güzel ismi yaşatmak varken, Düzce Lisesi’nin ismini değiştirme aymazlığına gark olanları da şiddetle kınıyorum.
15 Temmuz Şehitleri ülkemiz için fedakarlık ve cesareti simgeler elbette, aziz şehitlerimizin ruhlarını şad edecek şekilde isimlerinin yaşatılmasına gayret gösterilmesi milletin ve devletin namus borcudur. Ölçü ve standartlarımızı bu minvalde belirlerken tarihi yıkma alışkanlığından da vazgeçmek gerekir. Kimse kusura bakmasın Düzce Lisesi de bu memlekette tarihsel bağları olan her birimizin hatıralarının olduğu şehrimizin en önemli ismidir. Yaşamalıdır ve yaşatılmalıdır.
Dünya’da ve ülkede nam yapmış eğitim kurumları tarihsel bağlarıyla ve kökleriyle yer edinirler. Oxford 1096’dan, Cambridge 1209’dan, İstanbul Üniversitesi 1453’ten, Kabataş Erkek Lisesi 1908’den beri varlar ve tarihsel kökleriyle bugün dünyanın ve ülkemizin en saygınları arasındalar. Fakat Düzce Lisesi ismi yaşamayı bırakın çürümeye yüz tuttu. Bu yanlış bizim ve memleketimizindir. Bu yanlışı hep birlikte ortadan kaldırmalıyız.
Çocuklarımın yarın benimle aynı liseden mezun olmasını sağlayamayacaksak, aynı isim özelinde torunlarımıza hatıralar anlatamayacaksak bir şehir kimliğinden söz etmemiz nasıl mümkün olacaktır.
Eskiden Düzce Lisesi Mezunları Derneği çok aktif bir dernekti. Şu anki durumunu bilmiyorum. Buradan eski dernek başkanı ve şu anda Düzce Belediye meclis üyesi Hakan Çetin Bey’e de çağrıda bulunuyorum. Hakan Bey ve konudaki paydaşlardan bir heyet tanzim edilsin ve bu heyet öncelikle yine Düzce Lisesi mezunu Belediye Başkanımız Sayın Dr. Faruk Özlü Bey ile bir görüşme yaparak Düzce Lisesi isminin aslına rücu etmesi konusunda desteğini talep etsin. Ben Türkiye’yi yöneten Bakan, Belediye Başkanları ve en büyük kulüplerinde başkalık yapmış Düzce Lisesi mezunlarının bu ismin yaşamasına sağlamak için adımlar atacağına eminim.
15 Temmuz Şehitler Lisesi isminin şehrimizde farklı bir okulumuza verilmesi ve Düzce Lisesi’nin isminin yaşatılmasının da bürokrasimizin bu şehre bir itibar borcu olarak görüyorum. Ve Düzce Lisesi itibar meselesi diye tekraren haykırıyorum.
Yorum Yap