Hastalar aynı gün taburcu ediliyor

Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde yapılabilen endoskopik ultrason eşliğinde biyopsi (EBUS), akciğerden biyopsi alınması gereken hastalıklarda hızlı tanı imkanı sağlıyor.

Hastalar aynı gün taburcu ediliyor
5.10.2022 - 15:34
İHA

   Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Yıldız, Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde 2018 yılından bu yana uygulanan EBUS hakkında bilgi verdi. EBUS’un bronkoskopi için kullanılan cihaza ultrasonografinin entegre edilmesiyle oluşturulan bir görüntüleme yöntemi olduğunu belirten Yıldız, “EBUS cihazının normal bronkoskopi cihazına göre avantajı; artık sadece havayollarının içini değerlendiren bir araç olmaktan çıkmış ve havayollarının dışında kalan, kalp ve akciğer arasında kalan alanlar da gerçek zamanlı görüntülenebilir ve örneklenebilir hale gelmiştir” dedi.

Normal standart yöntemlere göre tanı üstünlüğü sağlıyor

   EBUS sayesinde bronkoskopun ucuna eklenmiş ultrason probu ile bronş duvarının arkasındaki lenf bezi, doku ve kan damarlarının da görüntülenebildiğini ifade eden Pınar Yıldız, EBUS’un özel iğnesi sayesinde normal bronkoskopi yöntemi ile ulaşılamayan bölgelerdeki büyümüş lenf bezlerinin ya da bronş komşuluğundaki lezyonların (akciğerdeki kitle gibi) içine girebilmeye ve bu dokulardan örnek almaya olanak sağlandığını kaydetti.
EBUS’un çeşitli hastalıklara bağlı (akciğer kanseri, enfeksiyon hastalıklar, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi) göğüs kafesi içerisindeki büyümüş lenf bezeleri ve kitlelerin teşhisinde normal standart yöntemlere göre tanı üstünlüğü sağladığına işaret eden Doç. Dr. Yıldız, “Uluslararası birçok rehber tarafından akciğer kanseri evrelemesi için artık ilk seçenek olarak önerilmektedir. Daha kısa sürede ve daha az invazif olması EBUS’un avantajları arasındadır” diye konuştu.