SOKÜM taşıyıcıları sanatçı tanıtma kartı sahipleriyle bir araya geldi

Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürü İlknur Aynan’ın başkanlığında, Somut olmayan kültürel mirasın belirli unsurlarının icra edilmesi ile yeniden yaratılması için gerekli bilgi ve becerilere haiz olan ve bunların aktarımını sağlayan farklı icra dallarında faaliyet gösteren Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı sanatçılarıyla bir araya geldiler.

SOKÜM taşıyıcıları sanatçı tanıtma kartı sahipleriyle bir araya geldi
14.09.2023 - 13:57
Haber Merkezi

   Ortak bir vizyon ve iş birliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen toplantıda, Düzce’nin kültür ve sanat hayatının geliştirilmesi amacıyla planlanacak kısa ve uzun vadeli hedefler ve amaçlar, toplumun kültürel ve sanatsal etkinliklere katılımının teşvik edilmesi, SOKÜM sanatçıları ve kültürel aktörlerle iş birliğinin geliştirilmesi, düzenlenecek etkinlikler ve programlar ile genç yeteneklerin desteklenmesi konuları üzerine görüş ve öneriler alındı.

   Toplantıya, Somut Olmayan Kültürel Miras Sanatçı Tanıtma Kartı Sahipleri, Harun Çatana (Takunya Yapımı), Nükhet Acar (Hasır Dokuma), Meral Çarıkçı Kaba (El Nakışı), Mustafa Yaldız (Ebru), Aykut Kap (Akordeon),  İbrahim Öztürk (Pheceg Yapımı-Kafkas Halk Dansları Müzik Aleti), Kerim Durkal (Bıçakçılık), Yunus Kara (Halk Şairi), Ecevit Kaçmaz (Sepet Yapımı), Recep Erbay (Sepet Örücülüğü), Canan Horuz (Bağlama Yapımı), Hüseyin Gök (Zakir), Murtaza Akzel (Zakir), Ersin Yiğit (Kemençe), Murat Eren (Telkâri), Servet Altınışık (Bıçakçılık), Alper Tüfekçi (Bıçakçılık), Hüseyin Keman (Kanun), Rukiye Yeşil (Yazmacılık ve Ahşap Baskıcılık), Ergün İlhan (Zakir) ve Ebubekir Altıok (Hüsn-i Hat) katılım sağladı.

   Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar biçiminde tanımlanmaktadır.Kuşaktan kuşağa aktarılan bu miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılır ve bu onlara kimlik ve devamlılık duygusu verir; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur.

   Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarının Tespit ve Kayıt İşlemleri” çalışması ile somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının tespiti, değerlendirilmesi, belirli ölçütlere sahip olanların Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’ne kayıt edilmesi, üretimlerinin teşvik edilmesi ile geleneksel kültürün yaşatılması amaçlanmaktadır. 

   2023 yılı Haziran ayı itibariyle, İlimizden farklı icra dallarında otuz dokuz kişi Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Sanatçısı Tanıtma Kartı almaya hak kazandı.

   İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün, Düzce’nin kültür hayatına katkı sağlayacak olan “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını” tespit etme çalışmaları devam ediyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Burası Düzce Gazetesi (www.burasiduzce.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar