- 18.04.2022
- (2)
Nejad Özsoy’un anlatımından yola çıkacak olursak; Prof. Dr. Zeynel Özlü’nün arşivlerde yapmış olduğu çalışmaya göre, 1883 yılında Cedidiye Cami kendine ait 8 dükkan ve 1 vakıf yapısı ile hizmetteydi.
Cami uzun yıllar hizmet verdikten sonra ömrünü tamamladı ve yıkıldı. Yerine 5 Haziran 1959 Cuma günü dini bir törenle bugünkü Cedidiye Cami’nin temelleri atıldı.
Yeniden inşa edilen caminin minareleri ise 1999 depreminde yıkılarak yerine bugünkü minareler yapıldı.
Cedidiye Camisi’nin tarihini çok kısa anlatmamın nedeni, buradan Cedidiye Meydan Projesine gelmek istediğimdendir.
*
Hepinizin bildiği gibi; Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Cedidiye Meydan Projesi” adı altında bir proje hazırlattı.
Ve bu projeyi hayata geçirmek için caminin önünde bulunan tek katlı iş merkezinin yıkılması gerekiyordu.
Peki yerine ne yapılması düşünüldü?
Yine tek katlı, yine içinde işyerlerinin bulunduğu ve fakat Cedidiye Cami mimarisine uygun bir bina.
Bunun için işyeri sahipleriyle temaslar kuruldu ve aylar süren görüşmelerin akabinde karar alındı.
Ve projenin ilk adımına, yani orada bulunan binanın yıkımına başlandı.
*
Öncelikle şunu belirteyim ki; böylesi tarihi geçmişi olan bir caminin önündeki o tek katlı işyerleri, derme çatma brandalardan gölgelikler falan, zaten çok kötü görünüyordu. Projenin ilk etabıydı belki ama o binanın oradan kaldırılması bence çok iyi oldu.
Alan açıldı.
Meydan ortaya çıktı.
Cedidiye Camisi’nin mimarisinin güzelliği gözler önüne serildi.
*
Basından takip ettiğim kadarıyla Başkan Özlü, “Meydan olarak da kalabilir” demiş.
Bence de kalabilir.
Aklın yolu bir; şu halini kime göstersem, benimle aynı fikirde.
Zaten yeterince binalara boğulmadık mı?
*
Yapılacak olan ise; belki o kadar kolay olmayabilir ama oradaki işyeri sahiplerini mağdur etmeden, ikna edilip ve herkesin memnun olabileceği bir anlaşma yapılarak, burası harika bir meydan olarak projelendirilip düzenlenir.
Ve Cedidiye Cami minareleri mimarisine uygun bir şekilde tekrar yapılır.
Sizce de daha iyi olmaz mı? Ne dersiniz?
***
(Not: Cedidiye Camisiyle ilgili bilgi ve fotoğrafları edinmemde yardımcı olan gazetemiz yazı ailesinden Nuri Çetin’e teşekkür ederim.)
Yorum Yap