Aşırı sıcaklarda sağlığınız için yapılan uyarıları kulak ardı etmeyelim!

  • 26.07.2023

   Yüzyılın sıcakları devam ediyor. Düzce Valiliği’nden gelen açıklamada; 26-27 Temmuz tarih aralığında aşırı sıcaklara karşı dikkatli olunması gerektiği söylendi. Uyarılar sağlığınız için önemli, lütfen mümkün olduğu kadarıyla uymaya çalışalım.

   Aşırı sıcaklar önlem almaz isek, sağlığımızı olumsuz etkileyecektir. Özellikle; mevcut akciğer hastalıklarının alevlenmesi, kalp hastalıkları, beyin kanamaları aşırı sıcaklarda normal sıcaklığa göre artmaktadır. Hatta ruh sağlığımızı etkileyip depresyona eğilim, kaygı bozukluğu ve aşırı sinirliliğe neden olabilir. Tartışmanın olduğu tansiyonun yükseldiği ortamlardan özellikle uzak duralım

   Aşırı sıcaklar bir süredir devam ediyor, yeterli sıvı almadık isek; vücudumuz bu iki günde daha çok sarsılacaktır. Bazen sosyal medyada açıklamalar görüyorum; ek su içmenize gerek yok diyor, vücut su ihtiyacı hissederse zaten sizi su içmeye yönlendirirmiş. Bu açıklamaları yapanların hiç hastalarla baş başa kalmadığını düşünüyorum, zira bizler susuz (dehidrate) kalmış bir kişide gelişen o kadar çok böbrek yetmezliği takip ediyoruz ki; bu söylemleri kabul etmemiz imkansız. Çiçeği sulamazsan kurur, böbreklerimiz başta olmak üzere diğer tüm organlarımı da sulamaz isek solarlar, organ yetmezliğe neden oluruz.

   Bazı hastalarım; ben hiç terlemem hocam, o yüzden sorun yok diyor. Aslında vücudunuzdan su kaybı illa gözle görülür terleme ile olacak bir durum değildir. Vücuttan suyu; derimizden buharlaşma yoluyla da kaybederiz ki bu daha büyük bir oranda sıvı kaybıdır.

   Kronik hastalığı olan ve ilaç kullanan hastaların da sıvıyı bu havalarda daha fazla almaya ihtiyacı vardır. Çünkü susuz kalmak ilacın yan etkilerine daha fazla maruz kalacağınız anlamına geliyor.

   Peki dışarı mecbur çıkmak zorunda kalırsak ne gibi önlemler almalıyız? Tabi ki elinizde mutlaka suyunuz olsun, doktorunuz aksi bir durum söylemedikçe 3 litreye yakın su tüketiniz. Üzerinize rahat kıyafetler giyip, şemsiye ile dolaşınız. Park etmiş arabada uzun süre kalmayınız ve asla çocuğunuzu arabada yalnız bırakmayınız. Efor sarf eden bir iş yapacak iseniz özellikle sabahın erken saatlerinde ya da akşam saatlerinde yapınız. Vücudumuzun en büyük organı deridir, güneş gören yerlerimize yapabiliyorsak 2 saatte bir güneş koruyucu krem sürelim. Cilt hassasiyeti yapan ilaç kullanıyorsanız, ya da cildinizde güneşten korunması gereken bir lezyonunuz varsa daha dikkatli olmanız gerekiyor.

   Akciğer hastalıkları için ortamdaki nem oranı çok önemlidir. Bu nedenle vantilatör ile serinlemeyi kendi hastalarım adına çok önermiyorum. 22-24 santigrat derecede çalıştırdığınız klimalar odanızdaki nem oranını daha iyi dengeleyecektir. Tabi ki klimalarınızın filtreleri temizlenmiş olsun.

   Sıcakların bizi biraz daha yorgun bırakacağı bu dönemde; ölüm dahil ciddi sorunlara maruz kalmamak için bu basit önerilere lütfen kulak verin.

   Sağlıkla kalın…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Burası Düzce Gazetesi (www.burasiduzce.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.